torstai 4. lokakuuta 2012

Suut makiaks -- luvan kanssa!


Hupsista, hieman myöhässä tälläinen ilmoitus, että tänään siis vietetään kansallista korvapuustipäivää. Luin aiheesta tämän päivän hesarista ja lokakuun Pirkka ruoka -lehdestä. Ruostalaisen herkun päivää on vietetty jo vuodesta 1999. Itse olen jo yli neljä vuotta leiponut lähes joka viikko pullaa, mutta korvapuusteja leivon hieman harvemmin. Teen suht vähäsokerista pullaa, sillä Lea tykkää syödä joka aamu yhden lämmitetyn ja vähäsokerisen pullan, mutta korvapuustin kyllä katoavat lähes aina meikäläisen nassuun :) On niin helppo ottaa pieni osa sivuun pullataikinasta ja tehdä yksi pellillinen sokerisempia korvapuusteja. Tässäpä muutama oma ja hesarin jutusta poimittu ohje korvapuustien tekoon:

- Jätä rasva pehmeäksi, älä sulata kokonaan
- Kaardemumman ja kanelin kanssa ei sovi säästellä!
- Tee taikina kylmään maitoon ja sulata hiiva tilkassa lämmintä vettä erillisessä kupissa
- Tuorehiivalla mielyttävämpi aromi puusteihin, kuin kuivahiivalla
- Puolikarkea "perus" vehnäjauho on paras pullaan ja korvapuusteihin
- Voitele pullat kananmunalla


Okei taitaa olla nuo kaikki ohjeet hesarista :) Yksi hyvä ohje korvapuustien tekoon löytyy täältä. Jos et ole tänään herkutellut, niin kai sitä saa vielä huomenna vähän herkutella?

I made these yesterday
Pakko nyt tässä samalla kertoa Meksikon pullasta ja vähän muutenkin leivonaisista.
  Meksikossa pullataikina maustetaan kaardemumman sijaan aniksella, mikä on oikein maistuvaa myös. Taikina on vähäsokerisempaa, mutta siinä on enemmän rasvaa, kuin suomalaisessa. Pulla on usein ihanan pehmeätä, todellista höttöä. Vaikka Meksikossa nimenomaan kasvaa kardemummaa, sitä on kaupoista hankala saada. Jokaisessa pienimmässäkin kaupassa myydään tuoretta pullaa, usein montaa erilaista makua. Taikina on lähes sama kaikissa pullissa mutta kuorrute vaihtelee; on tomusokerista tehtyä kuorrutetta, myös suklaanmakuisena. On rasvaisempia bisquet-pullia ja sarvetkin aika samanlaista makuluokkaa. Pulla jossa on pieni kermasilmä kerkellä on myös yleinen, mutta hetken "kausipulla" on tietenkin Pan de muerto, kuolleidenpäivän pulla . Isommat supermarketit leipovat pullansa oman yhtiönsä leipomolla. Pienemmän lähikaupat eli "localit" ostavat pullansa pulla-autoilta, jotka kiertävät kaupasta toiseen. Meksikossa on siis laaja ja hyvä pullavalikoima. Itse leivoi sattumalta eilen korvapuusteja, joten olen tänään herkutellut tuoreehkolla pullalla.


Tässä niistä perinteisistä tomusokerikuorrutteisista pullista kuvia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti