lauantai 1. syyskuuta 2012

Viikko raramurien parissa

Waking up in Chihuahua/
Despertar en Chihuahua
Tervehdys, pitkästä aikaa! Sori, kun blogi on ollut niin hiljainen viime aikoina. Vähäsen on ollut inspiraation puutetta, mutta viimeisen viikon olen ollut kylässä, jossa ei oikein ole toimivaa nettiä, eli postaukset eivät ole tulleet kuuloonkaan. Oaxacasta lähdettiin jo 19.8. ja sitten oltiin Méxicossa 24. päivään asti, jolloin lensimme Chihuahuaan.
  Lento lähti siis 24.8. aikaisin aamulla  Mexico Citystä. Välilasku oli Montereyssä ja siellä sitten odottelua viitisen tuntia. Vaikka siitä on aikaa, kun kävin USA:ssa niin tuli sellanen olo että nytten ollaan jenkeissä: iso moottoritie, ympärillä silmänkantamattomiin erämaata ja tien vieressä kauppaketkujen kauppoja ja äärimmäisen tylsiä toimistorakennuksia :D
 Chihuahuan kaupunkiin tultiin perjantaiyönä ja heti seuraavana aamuna aikaisin lähdettiin Norogachia kohti körötellen bussilla. Bussimatka kesti koko päivän, mutta maisemat olivat hienot ja tie uusi ja tasainen (huumeitakin siellä kuljetetaan)

Landings for ufos/
Pista para los ufos
 Norogachissa nukuimme erään naisen luona, joka vuokraa huoneitaan ja tarjoaa täyshoidon todella halvalla. Vähän tuo ensimmäinen reissu oli paikkoihin ja ihmisiin tutustumista, mutta tässä tehtävässä onnistuttiin oikein hyvin :) Pidimme kahdelle ala-asteen luokalle ja yläasteelle mattoperformanssin suomalaisista matoista.
 Suurin osa kyläläisistä on Raramuri-intiaaneja ja puhuvat äidinkielenään omaa kieltään. Raramurit kuuluvat Pohjois-Amerikan intiaaneihin ja ovat tunnettuja siitä, että ovat hyviä juoksemaan, ovat jopa saattaneet saada peuran kiinni, se on ollut heidän metsästystapansa. Ulkopuoliset ovat vieneet heiltä kaikki parhaimmat viljelymaat ja heille on jätetty vain karut vuoristorinteet ja he kärsivät nälkää, jos on kovaa kuivuutta ja silloin heille saatetaan kerätä ruokarahaa. Naisten asut ovat todella kauniita, ja niistä onkin tuossa muutama kuva. Yhden performanssin jälkeen luokan pojat kutsuivat meidät uimaan jokeen. Ajattelimme, että ollaan menossa ehkä kolmen pojan kanssa, mutta sieltä lähtikin koko asuntolan verran. Monet koululaiset nimittäin asuvat asuntoloissa viikolla, sillä heillä on vähintään kolmen tunnin kävelymatka kotiin, mutta palaavat sitten perheidensä luo viikonlopuksi. Mietin vain, että eikö tulisi halvemmaksi kustantaa koulubussia?


There´s the primary school for Raramuri on the left

Girls are wearing tradicional outfits/
Las chicas se usan ropa tradicional en la escuela



Landscape view/
Paisaje por la ventana del autobús
Salud to the flag every Monday (it´s in constitution)
Según la Constitución Hay que saludar la bandera cada Lunes
Peace to Mexico/
Pax para México





Our audiens/
Nuestro publico



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti